Topné fólie, úspora energie a porovnání vytápění

Proč je topná fólie úspornější a komfortnější než ostatní zdroje vytápění?

  • účinnost >99% – všechna energie se přemění na teplo
  • nízké pořizovací náklady
  • Nízký tarif na cenu elektrické energie, čímž šetříme i na provozu ostatních elektrických spotřebičů
  • provoz bez mechanických částí zajistí tichý provoz, 100% spolehlivost a dlouhou životnost
  • místo kotelny šatna, sklad, sauna či vinotéka
  • nulové ztráty rozvodem tepla – topíte jen v místnostech, kde je to třeba
  • celoplošné vytápění – rychlý náběh a přesné dávkování energie
  • dlouhovlnné infračervené záření je zdravé a působí proti plísním i bakteriím
  • přispívá k ideálnímu klimatu, nevysušuje vzduch a nevíří prach a je vhodné i pro alergiky
  • přesné řízení – regulujeme teplotu podlahy i vzduchu v místnosti podle denní doby
  • tenká topná fólie nezvyšuje celkovou tloušťku podlahy
  • ideální pro nízkoenergetické i pasivní domy

Srovnání různých typů vytápění z dlouhodobého hlediska

Často se setkáváme s různou argumentací kolem toho, které vytápění je to nejlepší. Pro někoho jsou důležité vstupní náklady, pro jiného provozní náklady a pro někoho je nejdůležitější výsledný komfort a klima v domě.

Pojďme se na to tedy podívat komplexněji s ohledem na celkový životní cyklus samotného vytápění. Doufáme, že Vám to pomůže se zamyslet nad tím, jaké jsou v oblasti vytápění Vaše priority a správně se rozhodnout, které vytápění zvolit.

Bereme ohled na cca 30 leté období. To je zhruba doba, po jejímž uplynutí se zpravidla přistupuje ke generální opravě či rekonstrukci stavby, aby odpovídala aktuálním potřebám na bydlení.

Graf nákladů na provoz se zaměřením na horizont životnosti soustav

Pojďme se podívat na tři nejčastěji konfrontované typy vytápění:

  • Plynové teplovodní podlahové vytápění
  • Vytápění pomocí tepelného čerpadla
  • Elektrické uhlíkové topné fólie

Výpočet zahrnuje do porovnání

  • náklady na vytápění
  • náklady na ohřev vody
  • náklady za elektrickou energii pro provoz ostatních spotřebičů jako lednice
  • poměrné roční náklady z pořizovací ceny topného systému
  • poměrné roční náklady na údržbu a revize topného systému

Přednastavené hodnoty investičních a provozních nákladů jsou uvedeny pro rodinný dům s výpočtovou tepelnou ztrátou ~5 – 10 kW. Data viz portál TZB-info

Data, jež byly použita v následujícím grafu, jsme si sice nevymysleli. Dalo by se říct, že je to průměr reprezentující běžnou cenu, spotřebu a životnost daných typů vytápění v našich geografických podmínkách.

Životnost jednotlivých prvků Vám přesně nikdo neřekne. Proto v naší analýze vycházíme jednak z vlastních zkušeností, tak ze specifikací od výrobců. Následně jsme to zprůměrovali a určili předpokládaný termín generální opravy. Můžeme také konstatovat, že čím složitější systém, tím je více náchylný k poruše.

Je zapotřebí si také uvědomit, že rostoucí cena fosilních zdrojů jejich postupným vyčerpáváním se pravděpodobně promítne v dlouhodobém měřítku do naší tabulky, ale na takové předpovědi nám již chybí křišťálová koule.

Výhody Topné Folie oproti tepelnému čerpadlu

Tepelná čerpadla dnes patří jeden z nejzajímavějších způsobů pro úsporné vytápění. Podíváme-li se podrobněji na celkové náklady, tedy nejen na pořizovací, ale i na servisní práce, opotřebení důležitých částí jako je kompresor. Pak je návratnost investice v nové nízkoenergetické nebo pasivní stavbě, nízkými provozními náklady, mizivá.

Příklad pro RD o podlahové ploše 150m2:

Pořizovací cena pro tepelné čerpadlo, instalaci a rozvody hadic v podlaze je obvykle kolem 220.000 CZK. Cena kompletní instalace topných folií je o cca 100.000 CZK levnější varianta.

Odhadované roční náklady na vytápění a ohřev TUV vody tepelným čerpadlem jsou cca 18.000 CZK. K této částce však nesmíme zapomenout přičíst amortizaci a servisní práce. Jelikož zhruba po 10 letech bude potřeba vyměnit kompresor. Roční náklady na amortizaci a servis tohoto topného systému činí kolem 10.000 CZK. V součtu se spotřebou energie to máme roční náklady v průměru 27.000 CZK.

Náklady na vytápění topnou folií a ohřev TUV el. bojlerem jsou u stejného domu cca 22 – 24.000 CZK ročně. Pořizovací náklady jsme měli cca poloviční a nemáme zde žádné součásti, které vyžadují výměnu nebo servisní.

Závěr: pro nízkoenergetické stavby se z ohledem na investici, provoz a návratnost instalace tepelného čerpadla nevyplatí.

Další výhody topných fólií jsou zejména úspora místa a tichý provoz !

Výhody topné folie oproti plynovým kotlům

Nepotřebujeme drahou plynovou přípojku ani platit měsíční poplatky za distribuci plynu a revizní služby pro přípojku a plynový kotel. Toto vše je velmi nákladné.

Při topení plynem nedostaneme od energetické společnosti zvýhodněný tarif na elektřinu jako např. d57d (ČEZ) který nám ročně ušetří okolo 7.000 CZK na spotřebě energie u ostatních el. spotřebičů jako jsou lednice, pračka, sušička, klimatizace, varné desky apod., jelikož cena za 1 kW standard tarifu je mnohdy o 30 – 40% vyšší.

Podobně jako u tepelného čerpadla i v případě plynového kotle si ušetříte místo v technické místnosti a dopřejete bezhlučný provoz !

Plynový kotel ohřívá vodu jako médium pro rozvod tepla. Voda sama ale není příliš dobrým tepelným vodičem a při rozvodu jsou v domě další tepelné ztráty v rozvodech. Výsledkem toho je, že vodu musíme ohřívat na více než 35°C, abychom v místnosti měli teplotu 21 – 22°C

Pro topné fólie nám stačí teplota podlahy 27°C, pokud chceme v místnosti pocitově teplotu 21 °C. A topit můžeme jen v místnostech, kde chceme. Topná fólie má účinnost vice než 99% a veškerá energie se promění na tepelnou energií a to bez tepelných ztrát způsobených rozvody systému.

Výhody oproti topným rohožím

Proti topným kabelům je plocha, která je využita jako topná výrazně vyšší a teplota podlahy je rovnoměrnější. Přenos tepla do podlahy je díky tomu rychlejší a účinnější. Toto má i velký vliv na spotřebu el. energie a rychlost topného systému.

Topná fólie je proti topným kabelům a rohožím daleko snadněji opravitelná.

Závěrem

Doufáme, že jsme Vám pomohli si udělat ucelenější představu o výhodách a nevýhodách jednotlivých řešení pro vytápění. Doufáme, že ať už se rozhodnete jakkoliv, že Vám Vaše vytápění bude sloužit dlouho a spolehlivě.

Cenová nabídka ZDARMA

Pro více informací volejte +420 731 27 26 27

Vzorová cenová nabídka a zadání poptávky